Vizualizari: 23

Sunt o româncă din Constanța, frumosul oraș de la malul Mării Negre, fericită că viața mi-a oferit cu generozitate șansa de a călători și pe meleaguri străine.

Pentru prima dată s-a întâmplat în vara lui 2008, atunci când practic am fugit în lume cu sentimentul profund că viața mea nu era așa după cum îmi doream. Tocmai încheiasem o relație de vreo două luni, pentru că respectivul bărbat începuse să îmi telefoneze din oră în oră ca să mă chestioneze ce fac, unde sunt și mai ales cu cine. La acel moment nu știam să comunic armonios cu cei din jurul meu și nicidecum să îl fac pe el să înțeleagă că nu este corect cum se comportă cu mine.

Am acționat atunci după cum am știut eu cel mai bine la acel moment al vieții mele: mi-am rezervat o vacanță low-cost în Rodos, o insulă fabuloasă din Grecia – pentru a petrece o săptămână de relaxare și bucurie pură, împreună cu fiul meu. Mă felicit și acum că am procedat așa.

Prin intermediul călătoriei mi-am luat spațiul necesar si puterea interioară înapoi, și mi-am pus gândurile în ordine. Ușor ușor am început să mă cunosc mai bine pe mine însămi și chiar să comunic, din ce în ce mai eficient, cu cei din jurul meu.

Acesta-i efectul călătoriei, care este o acțiune la nivel fizic, material, cât și o acțiune mult mai profundă, de natură spirituală.

Nu degeaba a spus Willem Dafoe că:

”You have to lose yourself to find yourself”

Adică este necesar să te pierzi mai întâi ca apoi să te regăsești, să afli cine ești și ce vrei de la viață.

And by the way, călătoria aceasta nu o poate face nimeni altcineva în locul tău. Este doar treaba ta să descoperi cine ești și în special, ce anume te face fericit. Nu cine te face fericit, pentru că nimeni altcineva în afara ta nu îți poate aduce fericirea. Un iubit/o iubită îți poate oferi doar momentan un strop de bucurie, veselie, răsfăț, însă adevărată fericire – este sau nu este – în tine.

Îți mărturisesc că în Rodos am început să prind gustul călătoriei, iar anul următor am fost în Corfu, o altă insulă grecească. Oh, printr-un joc frumos al vieții am ajuns tocmai în Canada și Mexic, în iarna respectivă. Pe parcursul anilor care au urmat am vizitat alte două insule grecești, Thassos și Lefkada, cât și alte locații europene ca: Londra, Paris, Dubrovnic, Veneția.

Fiind pasionată de fotografia de peisaj, am fost și în două ture fotografice, în Scoția și în Belgia, profitând de această ocazie pentru a vizita și Olanda, țara vecină. Și asta ca să nu mai pun la socoteală faptul că am trăit apoi 3 ani în Austria, locul în care am descoperit fotografia de peisaj.

În 2016 am scris o carte despre provocările și învățămintele pe care le-am primit prin experiența mea directă de la viață, carte pe care am publicat-o în luna iunie a anului următor și care se numește *Știam că o să vii în alb. În cuprinsul acestei cărți am scris despre dorința acută a sufletului meu de a călători în jurul lumii pentru a fotografia și a scrie despre oameni, tradiții și locuri noi.

Și, deși la acel moment era doar un vis, intuiam încă de atunci că într-o zi va fi realitate. Am vorbit în carte despre faptul că mi-ar plăcea să fac un Tur al Prieteniei prin intermediul căruia să colind lumea întreagă, așa că anii care au urmat am fost foarte curioasă și am început să strâng informații despre modalitățile de a călători prin lume, departe și cu bani puțini.

Până la acel moment am plecat în alte țări prin intermediul companiilor low cost și a ofertelor last minute, iar în alte călătorii am risipit resurse financiare prețioase cu care aș putea călători acum un an întreg. Cum e posibil? Păi de aceea am și început să scriu acest articol, pentru că am găsit informații care îți pot fi și ție de folos.

Există mai multe site-uri prin intermediul cărora poți călători oriunde și oricând în lumea asta mare. Nimic mai simplu, doar să-ți faci un cont, apoi să cauți ofertele lor. Poți alege să muncești câteva ore pe zi ca voluntar oriunde pe glob și primești cazare, mâncare, în unele cazuri pocket money. Chiar și pentru transport există site-uri unde găsești prețuri reduse, ori poate ești mai curajos din fire și faci trasee cu autostopul. Deci poți să călătorești mult, departe și cu bani puțini și chiar să faci bani în timp ce călătorești.

Mie mi se pare fantastică ideea de a lucra 4-5 ore pe zi în lumea asta mare, iar restul în timpului de a vizita împrejurimile locului respectiv. Și unde mai pui că atunci când muncești cot la cot cu acei proprietari de ferme sau pensiuni, intri în contact direct cu realitatea și specificul țării sau a zonei respective, deci ești mai mult decât un simplu turist. Am aflat că mulți oameni practică acest tip de călătorie, iar unii dintre ei își petrec astfel concediul de odihnă – o vacanță activă dar atât de stimulativă, un adevărat restart pentru minte, trup și suflet.

Eu am probat de câteva ori această variantă de a călători mult, departe și cu bani puțini, prima oară cu ajutorul site-ului Workaway pe care îl recomand.

Ia-ți un timp ca să studiezi mai întâi atent ofertele pe care le găsești aici, citește toate feedback-urile celor care au fost înaintea ta în locurile care te atrag și stabilește foarte clar cu cei pe care vrei să îi vizitezi care sunt orele și zilele în care vei munci tu acolo. Iar ca în orice aventură, cel mai mare truc este să ai mereu resurse financiare la dispoziție astfel încât să nu depinzi de nimeni ca să poți pleca mai devreme sau mai târziu, după caz.

Poți să te delectezi cu mai multe fotografii și povestea mea: Voluntar în Transilvania.

Mie mi se potrivește și acest fel de călătorie, mai ales că mi-am simplificat viața foarte mult în ultimii ani. Mănânc puțin, sunt ovo-pesco-lacto-vegetariană, nu fumez, nu beau alcool decât ocazional și prefer să trăiesc fără televizor și aer condiționat, adică simplu. Prefer natura, drumeția, aventura. Iar ca fotograf, cât și ca blogger de travel, nici nu pot să-mi doresc mai mult decât să călătoresc mult, departe și cu bani puțini.

Tu ce părere ai, ești tentat acum să-ți începi călătoria? Nu uita să-mi scrii…

 

Ți-a plăcut articolul meu? Atunci te invit să îmi spui care este părerea ta printr-un comment, like & share with friends.

Enjoy my newsletter!😍

Dacă ți-a plăcut acest articol, lasă un comentariu si distribuie în rețelele sociale. Like & Share to friends 🙂

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares